Eternal derby Belgrade

  Op 7 september vertrok ik voor een trektocht door Kroatie en Bosnie om 15 dagen later te eindigen in Belgrado waar ik als absolute hoogtepunt de derbystrijd Partizan-Red Star zal bijwonen. Nadat ik vorig jaar de derby miste door een last-minute verschuiving van de wedstrijddag, nam ik het zekere voor het onzekere en boekte dit jaar mijn terugvlucht een dag later. En ja ook dit jaar werd de wedstrijd met 1 dag verlaat waardoor ik dit gelukkig juist had ingeschat.

Eerste stadiontour op het programma is het Rajko Mitic stadion van Red Star.

Ik kom aan in Belgrado vrijdagmiddag na een lange busrit van 6 uur vanuit Sarajevo. Ik word opgewacht door Ivan van Homefans, onze lokale tripleader die ons zal rondleiden in Belgrado. Het was een aangenaam weerzien aangezien ik Ivan ken van de Argentinië trip die ik ook met Homefans deed. Ik ben de eerste van een zeer internationale groep die aankomt op Servische bodem, dus is het nog even wachten op de anderen die in de loop van de dag zullen arriveren. We zijn met een groep van 15 waarvan het merendeel uit Nederland en Groot-Brittannië en ook nog 2 jongens uit Israël. Wanneer de eerste groep Nederlanders toekomt, besluiten we om de stad te verkennen en worden we afgezet aan Republic Square, het episch centrum van Belgrado. We gaan door de belangrijkste shoppingstraat Knez Mihailova en nemen een kijkje in Kalemegdan park, het fort dat een mooi uitzicht heeft op de stad en waar de rivieren Sava en de Donau samenkomen. Na een paar biertjes in het park gaan we naar Gunners pub waar we kennis maken met de rest van de groep.

Maar liefst 53.000 fans kunnen in het stadion. Vandaar dat het ook wel Marakana wordt genoemd.

Op zaterdag staan de stadiontours op het programma. We beginnen met het stadion van Red Star, Rajko Mitic, ook wel Marakana genoemd. Bij het binnengaan van het stadion zie je links het standbeeld van Rajko Mitic, de legendarische speler en coach naar wie het stadion vernoemd is. We krijgen een begeleide tour van een medewerker van de club door de trofeeënkamer, die op zijn minst indrukwekkend genoemd mag worden. Er wordt uiteraard extra aandacht geschonken aan het team dat in 1991 de Europacup won met topspelers als Prosinecki, Savicevic, Jugovic en Mihajlovic. Daarna krijgen we vanuit de hoofdtribune een mooi zicht op dit indrukwekkende stadion waarin 53.000 fans kunnen plaatsnemen. Dankzij wat bemiddeling van Ivan mogen we door de mytische spelerstunnel en mogen we tot aan de rand van het veld waar op dat moment de atletiekclub van Rode Ster aan het trainen is. Voor zij die de video in de spelerstunnel nog niet gezien hebben op sociale media, kan je hier de link vinden. https://www.youtube.com/watch?v=57RGGDTHbFA

De toeganspoort naar de mythische spelerstunnel van het Rajko Mitic stadion.

Slechts 500 meter verder ligt het Partizan stadion. Partizan is oorspronkelijk de club van het leger. Rondom het stadion vind je de vele indrukwekkende street art en muurschilderingen. Dit stadion is minder indrukwekkend maar heeft wel een zeer speciale look and feel. In de catacomben heb je echt het gevoel dat je je in een gevangenis bevindt.

Op slechts 500 meter afstand van het Red Star stadion vinden we het stadion van Partizan

’s Avonds spreken we af aan Skadarlija waar we een typische Servisch avondmaal zullen voorgeschoteld krijgen. Dankzij de rakija, de nationale trots van de Serviërs, zit de sfeer er onmiddellijk in. Nadien gaan we nog naar een bootclub aan de Sava rivier waar het feest nog verder duurt tot in de vroege uurtjes.

Zondag is Matchday! Aangezien in een straal van 6 kilometer rond het stadion geen alcohol mag geschonken worden, trekken we eerst naar een Irish pub in het centrum van de stad om wat biertjes te drinken om in de stemming te komen. Met een minibus vertrekken we, een kleine 2 uur voor aanvang van de wedstrijd, naar het stadion. De politie is in extreem hoge mate aanwezig. Nog nooit heb ik zoveel politie mensen in en rond een stadion gezien. De veiligheidsmensen laten niets aan het toeval over, zelfs mijn laatste Servische muntjes mogen het stadion niet in. De sfeer in het stadion komt laat op gang. Wanneer de ‘himna Partizana’ door de luidsprekers gaat, zetten de Partizan fans de toon. Op veld begint ook de thuisploeg het sterkst aan de wedstrijd. Door een uitschuiver van de Red star doelman mist Partizan op een haar de 1-0 in de openingsminuten. Partizan gaat op zijn elan verder en in de 33’ scoort Gomes op een knappe manier de verdiende openingstreffer. Achter het doel staat de tribune letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam.

In de 2de helft komt Red Star meer en meer in de wedstrijd en het onvermijdelijke gebeurt. Na een discutabele fase, waarbij het niet duidelijk is of de bal wel of niet achter de lijn is, kopt Richmond Boakye de gelijkmaker binnen. Nu begint de pyro show aan de andere kant van het stadion in het bezoekersvak. De wedstrijd op het veld kabbelt verder voort maar naast het veld blijven de beide supportersclans zeer actief aanwezig. De wedstrijd eindigt op een 1-1 gelijkspel, een resultaat waarbij vooral Red Star goed wegkomt.

De Belgrado derby is zeker een wedstrijd die je moet beleefd hebben. De sfeer en beleving in het stadion is uniek in heel Europa. De kwaliteit van het spel op het veld is echter een pak minder dan de beleving naast het veld maar dat was dan ook te verwachten.

 

Voor een aantal sfeerbeelden check zeker mijn Youtube pagina en Instagram account:

YOUTUBE: https://youtu.be/aru5HCGTn74

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/more_than_90minutes/

Please follow and like us:

Leave a Reply